21  /  November  /  2024
18  /  جمادى الأولى  /  1446
پنجشنبه 1 آذر 1403

بساوایی

10 / 10
از 1 کاربر
 هلدینگ سپندار تقدیم می‌کند:
نمایشنامه بَساوایی
نویسنده: سعید حسین‌پور
 
بساوایی
 
انتشار اثر مکتوب: نشر آواهیا
آماده‌سازی اثر دیجیتال: استودیو ارسام
توزیع و انتشار نسخه مکتوب و دیجیتال: موسسه فرهنگی هنری سپندار جاودان خرد
ایده پردازی همزمانی اثر دیجیتال و مکتوب: خانه خلاق و نوآوری سپندار
 
 
این اثر براساس تفاهم‌نامه هلدینگ سپندار و دییرخانه سی‌و سومین جشنواره تئاتر استان همدان منتشر شده است.
 
 
 
پیشگفتارِ دکتر محمد نجاری، مدیرعامل هلدینگ سپندار بر نمایشنامه بَساوایی
 
مدیرعامل
 

زان یار دلنوازم شکری است با شکایت

گر نکته‌‏دان عشقی، بشنو تو این حکایت

بی‏‌مزد بود و منّت هر خدمتی که کردم

یا رب مباد کس را مخدوم بی‌‏عنایت

همدان و به‌‏ویژه تئاترِ همدان، برایِ من مفهومِ دوگانه‏‌ی شُکر با شکایت است. یادکردِ دوستانِ جانی و دویدن و دویدن و دل کندن تا رسیدن به این‏‌جا که خود، نرسیدن است پسِ این‏‌همه سال، از خُردینگی تا به‌‏صورت و اوراقِ اداری میان‏سالی و در دل، عُمرِ جهانی که اکنون بر من است.

آه! ناجوانمردی است در تارکِ اوراقی که به مناسبتِ جشنی گردآمده، غم‏نامه بنویسم. پس سخن کوتاه کنم و سرِ کارِ خویش گیرم و دلِ ریش را تسلی خاطر دَهَم که:

هرچند بردی آبم، روی از درت نتابم

جور از حبیب خوشتر، کز مدّعی رعایت

هلدینگ‏ سپندار به‏‌عنوانِ یک مجموعه‏‌ی بزرگِ فرهنگی در بخشِ خصوصی، از آغازِ فعالیتِ خود در همه‏‌ی شرکت‏‌ها و مراکزِ زیرمجموعه، تلاش در عرصه‌‏ی هنرهای نمایشی را سرلوحه‏‌ی کار خود قرار داده است. پس از انعقاد تفاهم‏نامه بین کانون نمایشنامه‏‌نویسان و مترجمان خانه تئاتر و موسسه فرهنگی هنری سپندار جاودان‏‌خرد (از موسسات هلدینگ سپندار)، همکاری در برگزاری نخستین کنفرانس ملی نمایشنامه‏‌پژوهی ایران، در اولویت اصلی برنامه‌‏های این هلدینگ قرار گرفت. مجموع شرکت‏‌کنندگان در این کنفرانس، در کنار ارائه‏‌دهندگان مقالات، سخنرانان ویژه، اعضای کمیته‏‌ی علمی، داوران، مسئولان نهادهای هنریِ میهمان و میزبان و... نزدیک به دوهزار تَن بود که این حضور چشمگیر در گردهمایی نمایشنامه‏‌نویسان و نمایشنامه‌‏پژوهان، در تاریخ ادبیات نمایشی ایران، کم‌‏نظیر و بی‌‏بدیل خواهد بود.

افتتاح نخستین مدرسه ادبیات نمایشی ایران، طراحی، ساخت و افتتاح تماشاخانه ظفر (با دو سالن جبار باغچه‏‌بان و تقی ظهوری)، سه‏‌سال برگزاری مقتل‏‌خوانی در فضای مجازی، آغاز به‏‌کار آکادمی سینما- تئاتر سپندار، برگزاری نشست‏‌های علمی ادبیات نمایشی کودک و نوجوان، گسترش فعالیت‏‌های علمی و اجرایی کمپانی سینما- تئاتر سارا، انتشار کتاب‏‌های «نمایشنامه پژوهی؛ چکیده مقالات نخستین کنفرانس ملی نمایشنامه‌‏پژوهی ایران»، «نمایشگان؛ مجموعه مقالات نخستین کنفرانس ملی نمایشنامه‌‏پژوهی ایران» و... گوشه‏‌ای از فعالیت‏‌های این هلدینگ، در هنرِ نمایش است که تا این لحظه از هیچ حمایتِ دولتی برخوردار نبوده و امیدواریم که در کرشمه‏‌ی چشمِ حضرتِ دوست مقبول افتد.

انتشارِ سه نمایشنامه‏‌ی برگزیده‌‎‏ی سی‏‌و‏سومین جشنواره تئاتر استان همدان، در نشر آواهیا (از مراکزِ هلدینگ سپندار) گامِ دیگری از رسالت‌مان در گسترش ادبیات نمایشی است و با ایده‏‌ای که در خانه خلاق و نوآوری سپندار اجرایی شده، برای نخستین‏‌بار در تاریخِ ادبیات نمایشی، این آثار در استودیو ارسام (از مراکزِ هلدینگ سپندار) با QR کد رمزگذاری شده و نسخه‏‌ی صوتیِ این آثار، همراهِ متنِ مکتوب به مخاطب ارائه می‏‌شود تا در سرزمینی که رِوایاتِ شفاهی، راهِ کوتاه‌‏تری برای رسیدن به مخاطب می‏‌پیماند، این گام، رختِ کهنگی را از تنِ نمایشنامه پارسی به‌‏درآوَرَد و آیینه‌‏ای در برابر نمایشنامه و نمایشنامه‌‏نویس بگیرد تا حتا شاید یکی از نمایشنامه‌نویسانِ گمنام یا نمایشنامه‏‌ای فراموش شده، پیشِ چشم بیاید و فریادِ آزادی سردهد!

بر خود واجب می‏‌دانم از سرکارخانم ربیعه علیمحمدی، مدیرکل پیشین خانواده و استانداری همدان، و جناب آقای احمدرضا احسانی، مدیرکل پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان، برای همراهی بی‏‌دریغ در برگزاری سی‏‌و‏سومین جشنواره تئاتر استان همدان سپاسگزاری نمایم.

سپاس ویژه‏‌ی خود را تقدیمِ دوست گرانقدر و هنرمندِ نازنین، استاد سید محمدجواد کبودرآهنگی، دبیر محترمِ سی‏‌و‏سومین جشنواره تئاتر استان همدان می‌‏کنم که در روزگار بلایِ طبیعت و بیماریِ منحوسِ کووید، بذرِ مِهر کاشتند و پرچمِ هنرِ نمایش را در شهرِ همدان افراشتند.

در پایان امیدوارم که نمایش و نمایشنامه‌‏نویسی در دنیایِ معاصر، راهی برایِ خاموشیِ صدایِ گلوله‏‌ها، گفت‏‌و‏گویِ فرهنگ‌‏ها و ادیان و اقوام بگشاید و نمایشنامه‌‏نویسانِ ایرانی، پیامِ صلح و نوع‏‌دوستیِ ایرانیان را به جهانیان برسانند.

با آرزوی صلحِ پایدار در جهان

دکتر محمد نجاری

مدیرعامل هلدینگ سپندار

 

 

پیشگفتارِ سید محمد جواد کبودرآهنگی، دبیر سی‏‌وسومین جشنواره تئاتر استان همدان  بر نمایشنامه بَساوایی

کبودرآهنگی

سی‏‌وسومین جشنواره تئاتر استان همدان بهانه‏‌ای شد تا به حضورِ دوستِ قدیمی، جناب آقای دکتر محمد نجاری، مدیرعامل محترمِ هلدینگ سپندار برسم. ایشان در دفترِ کارِ زیبای‏‌شان، با رویی خوش از بنده استقبال نموده و بی‏‌هیچ سخنی، انتشارِ دو نمایشنامه‌‏ی برترِ جشنواره، به همراه اجرای دو نمایش برگزیده را در تماشاخانه‏ ظفر پذیرفتند و دیگر صحبتی نماند. با خودم گفتم اگر در هرجشنواره، دو نمایشنامه‏‌ی برتر به چاپ رسیده بود ما اکنون، صاحبِ 66 نمایشنامه‏‌ی‏ چاپ شده از تئاتر همدان بودیم.

هیاتِ داورانِ جشنواره در نهایت نمایشنامه‏‌های بی‌‎‏وقفه یاغی نوشته سجاد طهماسبی از تویسرکان، بساوایی نوشته سعید حسین‏‌پور از ملایر و شبِ عید نوشته مهدی شادمانی‏‌روشن از همدان را به عنوان متونِ برترِ جشنواره معرفی نمود که اکنون با لطف و مساعدتِ دوست دانشمند و هنرمند، جناب آقای دکتر محمد نجاری و همکاران گرانقدرشان در نشر آواهیا و موسسه فرهنگی‏ هنری سپندار جاودان‏‌خرد منتشر می‏شود. امیدوارم که این امرِ زیبا و مانا، سرلوحه‏‌ای برای جشنواره‏‌های آتی شود که از تئاتر هیچ نمی‏‌مانَد جُز آن فکر و اندیشه و محتوا که در متنِ اثر جاری است.

 

سید محمدجواد کبودراهنگی

دبیر سی‌‏وسومین جشنواره تئاتر استان همدان

 

چنان‌که در مقدمه مدیرعامل محترم هلدینگ سپندار نیز آمده است: ((با ایده‏‌ای که در خانه خلاق و نوآوری سپندار اجرایی شده، برای نخستین‏‌بار در تاریخِ ادبیات نمایشی، نمایش بساوایی در استودیو ارسام (از مراکزِ هلدینگ سپندار) با QR کد در متن نمایشنامه رمزگذاری شده و نسخه‏‌ی صوتیِ این اثر، همراهِ متنِ مکتوب به مخاطب ارائه می‏‌شود)) و با اسکن کد، مخاطب می‌تواند فایل صوتی را در این صفحه بشنود.
 
 
 
 

 

 

 
عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :